Poker – sport eller spil?

21. november 2023

Poker er et populært spil både på nettet og hos de landebaserede kasinoer.

Den mest populære variant af spillet er Texas Hold’Em, og det skyldes i høj grad, at det er et meget dynamisk spil samt at reglerne er lette at lære. Det gør det til et godt spil for begyndere. Siden starten af 00’erne er poker blevet mere og mere udbredt, og det bliver nu spillet hjemme om bordene med vennerne samt på nettet på de mange online platforme, der udbyder spillet. Poker er på mange måder et “hyggespil”, som kan spilles i venskabeligt lag, men det er også et storstilet event, der samler mange spillere og tilskuere verden over.

Der bliver nemlig afholdt store pokerturneringer rundt om i verdenen, og der findes endda professionelle spillere, der lever af at spille poker. Vi har selv et par virkelig gode, danske professionelle pokerspillere såsom Peter Eastgate og Lasse Jagd Lauritsen. Når pokeren har så mange tilhængere, spillere, professionelle spillere og turneringer, diskuteres det jævnligt, om poker kan blive anset for at være en sportsgren og ikke bare et spil. Der er mange argumenter for og imod. Denne artikel udforsker forskellige standpunkter.

Sport – en definition og et argument

De fleste kan blive nogenlunde enige om, hvad sport er. De fleste vil nok mene, at fodbold, håndbold, cykling og basketball er sportsgrene, mens der kan være delvist uenighed om andre discipliner. Der findes mange gode argumenter for, hvorfor poker bør være en sportsgren. Ifølge Oxford-ordbogen bliver sport defineret som ”en aktivitet, der involverer fysiske anstrengelser og evner, og hvor et individ eller et hold konkurrerer mod andre for underholdning.” Der skal altså være et fysisk element; der skal være evner til stede, et konkurrenceelement og et underholdningsaspekt.

Ser man på poker, opfylder det faktisk mange af de nævnte kriterier. Poker har nemlig både et stort underholdningselement og et endnu større konkurrenceelement, og som tidligere nævnt, findes der endda professionelle pokerspillere såsom Benjamin Spragg og Fintan Hand. Disse spillere deltager i store turneringer verden over.

Organisering og konkurrence


Poker er meget konkurrencepræget.

For at noget kan klassificeres som en sportsgren, skal det være organiseret med tydelige regler og klare rammer. Det skal også være forvaltet af en passende institution og have upartiske dommere. Og det må man sige, at pokeren har. Professionel poker er nemlig organiseret og har sit helt eget verdensmesterskab, World Series of Poker (WSOP), samt mange andre store turneringer, der finder sted hele året flere steder i verdenen. Poker indeholder et meget stramt regelsæt. Dette regelsæt er det samme verden over (afhængig af spilvariant), rammerne omkring turneringerne er klare og tydelige og organisationerne er klart strukturerede.

Det fysiske aspekt

Der er dog også spørgsmålet om det fysiske aspekt. For kan man virkelig klassificere poker som en fysisk udfordrende sport? Det vil der nok være delte meninger om, og vi kan selvfølgelig godt blive enige om, at det ikke kræver lige så stor fysisk udfoldelse som for eksempel løb eller håndbold. Spørger man dog professionelle pokerspillere, vil de fleste give udtryk for, at poker kræver mere end det, man lige skulle tro. Professionel poker stiller store krav til spillerens fysiske form, fordi spilleren skal være i stand til at koncentrere sig i lange perioder, mens turneringer står på. For at en pokerspiller kan være på toppen af sit spil, kræver det, at vedkommende har en god kost, er i god fysisk form og får tilstrækkelig søvn. Hydrering er også vigtigt, og alt dette er elementer, som ligeledes er vigtige for topatleter i andre sportsgrene.

Vi har sikkert at gøre med et emne uden en endelig konklusion, men der findes uden tvivl stærke argumenter for, hvorfor poker burde klassificeres som en sportsgren, og hvorfor professionelle pokerspillere bør klassificeres som professionelle atleter. Poker er nemlig både et organiseret og et meget konkurrencepræget spil, der kræver meget af spillernes fysiske form og mentale koncentrationsevner. Derudover er poker et spil, der kræver store tekniske og taktiske evner for at kunne vinde spillet. Der ligger mange års træning bag en professionel pokerspillers karriere, og spillet kan på mange måder hævdes at være på linje med for eksempel skak, der også anerkendes som en officiel sportsgren.