Olympisk byggeri: Bag kulisserne på verdens mest ikoniske arenaer

25. juli 2023

De olympiske lege er mere end bare et sportsligt udstillingsvindue; de er en indbegrebet af menneskelig præstation og samarbejde.

Midt i denne samling af ekstraordinære talenter er de arenaer, der fungerer som en præstation i sig selv.

Bird’s Nest, Beijing, 2008

Beijing Nationalstadion, mere kendt som ‘Bird’s Nest’, er en af de mest genkendelige olympiske strukturer. Det indviklede stålnetværk, designet af arkitekterne Herzog & de Meuron, efterligner udseendet af et fuglerede og symboliserer håbet om at genføde Olympiske Lege i det 21. århundrede. Med en kapacitet på 91.000 tilskuere og et enormt gulvareal, var byggeriet et ambitiøst projekt, der krævede mere end 42.000 ton stål og flere år at fuldføre.

The Cube, Beijing, 2008

I nærheden af Bird’s Nest finder man et andet arkitektonisk mesterværk – The Beijing National Aquatics Centre, bedre kendt som ‘The Cube’. Med sit unikke design, der simulerer en vandboblestruktur, satte The Cube en ny standard for bæredygtigt design. Den innovative ETFE plastikmembran giver naturligt lys og varme, hvilket reducerer energiforbruget med op til 30%. Dens ombygning efter de Olympiske Lege viser også, hvordan olympiske arenaer kan have et liv efter lege.

London Stadium, London, 2012

London Stadium, tidligere kendt som Olympic Stadium, er et fantastisk eksempel på multifunktionalitet og bæredygtighed. Efter 2012-lege blev det omdannet til et fodboldstadion for West Ham United og har siden været vært for en række andre sportslige og kulturelle begivenheder. Dets innovative, aftagelige siddearrangement og mulighed for at ændre størrelsen er et vigtigt skridt fremad i design af olympiske arenaer.

Maracanã, Rio de Janeiro, 2016

Rio de Janeiros ikoniske Maracanã Stadion er kendt over hele verden for sin fodboldhistorie. Til trods for at være bygget i 1950, blev Maracanã ombygget til de Olympiske Lege i 2016, hvor det blev omformet til at være vært for både åbnings- og afslutningsceremonierne samt fodboldturneringen. Dens enorme størrelse og dybe fodboldhistorie gjorde det til en uforglemmelig olympisk arena.

Fisht Olympic Stadium, Sochi, 2014

Sochis Fisht Olympic Stadium, navngivet efter Mount Fisht, et sneklædt bjerg i det vestlige Kaukasus, er en anden bemærkelsesværdig arena. Det er designet til at ligne en iskalot, en reference til vinterolympiaden. Stadionet var stedet for åbnings- og afslutningsceremonierne i 2014 og blev senere genbrugt som en af værtsbyerne for FIFA World Cup 2018, der demonstrerede dets adaptive og multifunktionelle design.

Olympiastadion, Berlin, 1936

Olympiastadion i Berlin er et af de mest historiske stadioner, der nogensinde har været vært for de olympiske lege. Det blev oprindeligt bygget til sommer-OL 1936 under det nazistiske styre. Trods sin dystre fortid, har stadionet en uforglemmelig neoklassisk arkitektur, og det har siden lege fungeret som hjemmebane for Hertha BSC, en fremtrædende tysk fodboldklub.

Panathenaic Stadium, Athen, 1896

Panathenaic Stadium i Athen er det eneste stadion i verden, der er bygget udelukkende af marmor, og det var vært for de første moderne olympiske lege i 1896. Dets historie strækker sig dog langt tilbage til det 4. århundrede f.Kr., da det blev brugt til de panathenæiske spil, en religiøs og atletisk festival i det gamle Grækenland. Selv i dag er stadionet et sted for betydelige begivenheder, herunder det atletiske legemaraton, der løber i de oprindelige spils fodspor.

Olympic Stadium, Montreal, 1976

Montreals olympiske stadion, med sit særegne design, der ligner en gigantisk højttaler, er et andet unikt eksempel på olympisk arkitektur. Selvom det er bedre kendt for sine konstruktionsskandaler og det ikoniske “store O” -tårn, er stadionet også et minde om en tid, hvor olympisk design søgte at skubbe grænserne for, hvad der var muligt.

Bag disse spektakulære bygningsværker ligger utallige timer med hårdt arbejde, innovation og dedikation. De repræsenterer arkitektur på sit fineste og tjener som fysiske symboler på den olympiske ånd. Men bag den ærefrygtindgydende facade ligger en langt mere kompleks virkelighed. Læs mere på mit-byggeri.dk.

Design og opførelse af disse arenaer kræver flere års planlægning og tusindvis af arbejdere. De er bygget til at håndtere en enorm mængde mennesker og infrastruktur, hvilket gør dem til nogle af de mest teknisk krævende projekter på planeten. Men den sande magi ligger i, hvordan de formår at kombinere denne tekniske dygtighed med en dyb æstetisk og kulturel forståelse.

Samtidig står disse stadioner også over for udfordringer med bæredygtighed og arv. Når lege er overstået, skal de ofte omdannes til brugbare rum for lokale samfund, hvilket kan være en betydelig udfordring. Men med korrekt planlægning og design kan disse ikoniske bygninger vise vejen for fremtidige olympiske arenaer, der kombinerer bæredygtighed, funktionalitet og skønhed på en måde, der ærer det olympiske ånds dybe idealer.