Sådan bliver du en dygtig sportsfotograf

21. juni 2023

Går du og drømmer om at blive sportsfotograf? Så læs med videre her, hvor vi guider dig til, hvordan du bliver en dygtig sportsfotograf.

Mange fritidsfotografer drømmer måske om at blive den, der indfanger øjeblikket, hvor Usain Bolt løber over målstregen og sætter endnu en verdensrekord. Eller zoome ind på følelserne hos spillerne, der enten har vundet eller tabt VM-finalen i fodbold. Sportsfotografi rummer så mange muligheder for at fange følelser gennem krops- og ansigtsudtryk hos os mennesker, fordi sporten ofte får de ypperste udgaver af følelsesregisteret frem hos udøverne. Men hvad kræver det egentlig at blive den dygtigste sportsfotograf?

Hav udstyret i orden

Først og fremmest kræver det naturligvis det rette udstyr. Et DSLR-digitalt kamera er et godt begynderkamera, fordi det både er til at betale, det tager gode kvalitetsbilleder, og så er det nemt og hurtigt at skifte linser. Og netop linserne er vigtige at investere i og helst nogle af høj kvalitet. I sportssammenhænge er antal billeder i sekundet og megapixels sekundært.

Forberedelse er nøglen

Hernæst skal du forberede dig, når du tager ud på en opgave. Mange mennesker kender nok de basale regler på et spil som fodbold, og ellers er der flere forskellige kilder, du kan bruge til at lave din research. Du kan bruge traditionelle medier som tv og aviser eller du kan låne bøger på biblioteket. Hvis du for eksempel skal ud og skyde nogle af de store fodbold klubber er det en god ide kan det være en god ide at have kigget på analyser, odds og referater af tidligere og kommende kampe og på den måde få et billede af, hvem der for eksempel er topscorer for et hold.

Trin 2

Det bedste sted at starte er at kigge på de forskellige artikler om kampene og odds på nettet, du finder hos bookmakere der tilbyder spil på sport, Her kan du finde fakta om mange forskellige sportsgrene og spillere. Det kan hjælpe dig med trin to: At finde historien og vinklen på billedet. For selvom der selvfølgelig kan opstå masser af gode historier undervejs i sport, så sker det lige så ofte, at du følger en vinkel, du på forhånd har valgt. Det kan være i enkelmandssport du følger udøveren tæt, så du kan tage nærbilleder af springet, løbet, slaget eller taklingen. Eller du følger målmanden med den flotte redningsprocent eller topscoreren i en kamp.

I skrivende stund er Kamil Wilczek fra Brøndby favorit til at blive topscorer i superligaen med odds 1.53, så ved at holde øje med ham er ret store chancer for at du kan fange et godt mål af ham, men det kræver at du har gjort din ressearch om hans fodboldstil. Det kan også være en god idé at fokusere på publikum. De lever sig ofte lige så meget ind i sporten, og derfor er der en masse gode stemningsbilleder og følelser, som kan indfanges på billeder.

Få de fede jobs

Når du så har udstyret og forberedelserne i orden, gælder det om at skaffe sig opgaver. Måske er du i begyndelsen nødt til at lave noget frivilligt arbejde, så du både kan øve dig og opbygge en portfolio. Du kan også oprette en blog, som du kan henvise til, når du henvender dig til sportsmagasiner og aviser. En anden mulig er at forsøge at komme i praktik hos en fotograf, eller få et lønnet job som fotografassistent. Sidst men ikke mindst er det vigtigt at holde sig ajour med kurser og uddannelse, da der løbende sker udvikling inden for fotoverdenen.

Som med stort set alle andre typer freelancearbejde, kræver det hårdt arbejde, at du opsøger kunderne og hele tiden uddanner dig selv. Men så er det måske også dig, der fanger det næste store sportsbillede.