Sådan får du motivation til at træne

23. august 2021

Vi ved alle, at det er sundt for både krop og sjæl at tage en tur i fitnesscenteret, løbe en tur eller iklæde sig lycra-dragten og drage på cykeleventyr i de danske bakker.

Men selvom hjernen fortæller os, at vi bør dyrke motion kan der af og til være brug for et ekstra skud motivation. Herunder giver vi en række gode råd til dig, der af og til kan have brug for at blive motiveret for at komme op af sofaen og afsted.

Det første trick er fra den danske ex-cykelrytter Brian Holm, der i sin podcast har leveret de kloge ord.

Hvis du arbejder kl. 9-17, så kan det være svært at finde overskuddet til at komme ud at løbe – uanset om det er før eller efter arbejde. Derfor bør du ikke skulle overveje, hvorvidt det er tid til at løbe 10 km, når du kommer hjem fra arbejde mandag eftermiddag. Dér er du højst sandsynligt træt og din hjerne vil lynhurtigt finde forhindringer for, hvorfor det er en god idé at blive indenfor.

Derfor er det en god idé at planlægge hele ugens træning om søndagen, hvor du er klar i hovedet og samtidig ved, hvordan din kommende uge ser ud i kalenderen.

På den måde skal du ikke længere tage stilling i øjeblikket – din uges træning er nemlig allerede planlagt og du behøver ikke tænke, du skal bare ud ad døren.

Gør det nemt og sænk barren

I forlængelse heraf er det næste tip, at du skal gøre det så nemt som muligt at komme afsted – og det kan være ved at sænke barren.

Det handler om at skabe gode vaner og f.eks. lægge dit træningstøj frem eller pakke tasken til fitnesscenteret, så den er klar og du bare skal ud af døren. Jo flere små forhindringer der er, jo bedre er hjernen til at finde barrierer og presse os til at blive hjemme.

Nede i fitnesscenteret ved du også præcis hvilke øvelser du skal lave, da du har helt styr på dit træningsprogram og der dermed ikke er brug for al for meget hjernekapacitet. Hvis du kan mærke at energien er lav, så beslut dig fx for at du kun behøver lave 1 øvelse, så det bliver nemmere at tage afsted. Hvis du har lyst dernede, kan du lave flere, men du behøver ikke.

Hvis du ikke har et træningsprogram, så læs f.eks. artiklen om valg af træningsprogram hos Maxer.dk.

Få en træningsmakker

En af de bedste måder at få motivation til træning er at finde sammen med en ligesindet træningsmakker. Selv på de sværeste dage vil du med en træningsmakker komme afsted og i de fleste tilfælde komme hjem med en succesoplevelse.

Det kan godt være, at du ikke løftede ligeså tungt som du plejer i fitnesscenteret eller havde den bedste følelse i benene på løbeturen, men du svigtede ikke din træningsmakker og I har højst sandsynligt fået nogle gode snakke undervejs i træningen.

Det sociale samvær spiller også en rolle og er sundt for den mentale sundhed, der i øvrigt aldrig må undervurderes.