Ikoniske regelændringer i fodbold gennem tiden

1. december 2020

Der bliver i dag talt en masse om regler i fodbold. Muligvis mere end nogensinde. Specielt med indførelsen af VAR bliver det ugentligt diskuteret, hvorvidt VAR gavner eller ødelægger fodboldspillet.

VAR er da også en af de mere markante ændringer i fodboldspillet, som vi har set i nyere tid. Alle dele af fodboldspillet udvikler sig naturligvis hele tiden, og det er ikke kun reglerne. Også kostplaner, træningsmetoder og teknologier til at udvikle de bedste fodboldstøvler optimeres hele tiden for at vinde få ekstra procent.

Men lad os kigge lidt tilbage i tiden og grave nogle regelændringer frem. Det kan næsten være svært at forestille sig, at spillet har været så meget anderledes engang.

1902 – Straffesparkspletten blev indført

Indtil 1891 var der ikke noget, der hed straffespark. Straffesparket blev indført i 1891 og foregik ved, at der skulle sparkes bag en linje, som blev opsat 11 meter fra målet.

I 1902 indførte man så straffesparkspletten i forbindelse med opfindelsen af både målfeltet og straffesparksfeltet. Det er svært at forestille sig, at fodboldspillet engang foregik uden et felt, hvor målmanden kunne tage med hænder.

Og netop dette bringer os videre til den næste regelændring, som blev indført i 1912.

1912 – Målmandens begrænsninger

De første 10 år med straffesparksfeltet var der ikke nogen regel om, at målmanden var begrænset dette område til at benytte sig af fordelen ved at tage bolden op i hænderne.

Også her er det svært at forestille sig, at målmanden havde den fordel, at kunne bruge sine hænder overalt på banen. Havde denne regel stadig været gældende, kan det næsten siges, at der er tale om et helt andet spil end fodbold.

1992 – Tilbagelægning til målmanden

Indtil 1992 var det muligt for målmanden at samle bolden op, selvom bolden var modtaget fra en medspiller. Dette gjorde det tæt på umuligt for modstanderen at få bolden fra målmanden og har siden indførelsen givet mere flow i spillet.

Sjovt nok var EM finalen i 1992 mellem Tyskland og Danmark den sidste betydningsfulde europæiske kamp, hvor målmanden stadig kunne samle bolden op i hænderne efter tilbagelægning fra medspiller.

2013 – Mållinjeteknologi

I 2013 tog FIFA konsekvensen af de mange mål, som måske/måske ikke skulle være godkendt eller annulleret. Mållinjeteknologien blev indført, og det blev hermed gjort langt lettere for dommerne at vurdere, hvorvidt bolden var over stregen eller ej.

Teknologien fungerer på den måde, at kampens dommer bliver udstyret med et specielt ur, som vibrerer, hvis bolden registreres at være på den anden side af målstregen. På denne måde kan dommerne lynhurtigt beslutte, om målet skal dømmes eller ej.

Frank Lampard, den nuværende Chelsea manager, ville nok have ønsket, at denne regelændring var foretaget ca. 3 år tidligere. I Englands VM kamp mod Tyskland sender Frank Lampard en afslutning afsted mod Tysklands mål. Bolden tager overliggeren og rammer jorden, inden spillet fortsætter. Billederne viser efterfølgende, at bolden med tydelighed havde passeret målstregen og at Frank Lampard og England derfor blev snydt for et mål, som kunne have hjulpet dem tilbage i kampen. England endte med at tabe kampen 4-1.

Dette var blot få regelændringer, som er foretaget igennem fodboldspillets historie. Der er naturligvis mange flere, men prøv engang at forestil dig en fodboldkamp, hvor følgende punkter var en del af spillet:

  • Målmanden må tage bolden op i hænderne efter en aflevering fra en medspiller.
  • Målmanden må i øvrigt have bolden i hænderne alle steder på banen.
  • Straffespark skulle ikke sparkes fra ét bestemt sted, men bare 11 meter fra målet.
  • Hver gang bolden gik i mål, eller var tæt på at gå i mål, skulle dommeren med afstand på flere meter vurdere, om bolden er bare en mm. over stregen.
  • Sidste punkt er naturligvis ikke gældende på alle niveauer, og amatørfodbold har naturligvis ikke ressourcerne til dette. Men denne regelændring har i høj grad ændret fodbold på professionelt plan, og England havde måske vundet over Tyskland i 2010, hvis dette allerede var indført dengang.