Hurtigere restitution efter en fodboldkamp

3. december 2020

En hård og intens fodboldkamp er hård for kroppen, og efter en kamp er det vigtigt at kroppen restituerer hurtigst muligt, så du igen er ”Fit for fight”.

Med nogle gode rutiner kan du effektivt hjælpe din krop med, at restituere hurtigere, samt reducere chancen for skader og øge dine år i sporten. Her er nogle af de bedste fodbold restituerings rutiner der findes, og du kan nemt indføre dem i din daglige rutine.

”Cool Down” efter fodbold

”Cool Down” efter fodbold er uden diskussion en af de mest vigtige rutiner, du skal indføre efter fodbold. En god ”Cool Down” hjælper med at få alt mælkesyren ud af musklerne, og reducere stivhed i kroppen.

En god måde at lave en ”Cool Down” på er, at jogge lidt rundt efter fodbold og derefter lave nogle 30 – 45 sek. strækøvelser af de muskler der er blevet brugt.

Øg din blodcirkulation med massage

Efter fodbold eller dagen efter kan det være en god ide at få massage på dine ømme muskler.

Udover massage er dejligt, så øger det også blodcirkulation, hvilke giver bedre restitution, så dine muskler hurtigere kan blive klar til at spille fodbold igen.

Professionel massage er dyrt, og svært at indføre i en dagligdag, men der findes et godt alternativ såsom en massagepistol.

En massagepistol kan nemt komme i dybden på musklerne, og så er den nem og hurtig, at finde frem når den skal bruges.

Fyld depoterne op igen med næringsrig mad og væske 30 minutter efter fodbold

90 minutters fodbold vil tage meget energi fra kroppen, og derfor er det vigtigt, at fylde depoterne op igen med god næringsrig mad og vand.

Du bør allerede begynde, at fylde dine depoter op igen inden for 30 minutter fra du har afsluttet fodbold eller din ”Cool Down”.

Til at fylde depoterne op igen bruger mange sportsudøver proteindrikke med kulhydrater, hvis du ikke er så vild med proteindrikke, så er kakao også et godt alternativ, da det både indeholder et meget protein og har kulhydrater.

Få mindst 8 timers søvn

Når vi falder i søvn, så begynder kroppen automatisk at reparere sig selv, og specielt efter fodbold har kroppen ekstra meget brug for en god nattesøvn.

Søvnbehov er meget individuelt, men en tommelfingerregel til en optimal søvn efter fodbold er at sove mindst 8 timer.

For at få en god dyb søvn så er der nogle ting, du bør undgå før sengetid såsom; alkohol, koffein og unaturligt blålys. Alkohol og koffein er begge simulanter, der vil påvirke kvaliteten af din søvn, og det er selvfølgelig ikke hensigtsmæssigt.

Det unaturlige blålys stammer som regel fra telefoner, tablets og fjernsyn. Det unaturlige blålys snyder din hjerne til, at tro der stadig er dag, selvom der er aften, og det sætter gang i frigivelse af nogle stoffer til hjernen, der er designet til at holde dig vågen.

Du bør derfor undgå at se på en skærm minimum 30 min. før du skal i seng, og det er også en god ide, at lægge disse apparater uden for soveværelset, så du ikke bliver forstyrret af dem.