De sidste fire EM-finaler i fodbold

19. juni 2024

De europæiske fodboldmesterskaber har altid været blandt de mest spændende turneringer i fodboldverdenen.

I de seneste år har vi været vidne til nogle bemærkelsesværdige finaler, der har leveret uforglemmelige øjeblikke og intense kampe. Euro 2024 er allerede startet, og gruppespillets kampe er i fuld gang. Det bliver interessant at se, hvilke to hold der vil nå finalen. Ifølge odds EM fodbold er Tyskland som vært, samt England og Frankrig blandt favoritterne til at nå finalen i denne turnering. Mens vi venter spændt på, hvordan dette års turnering udfolder sig, så lad os tage et kig på, hvordan de tidligere finaler har set ud i de forgangne år.

Euro 2008: Spanien – Tyskland 1-0

Euro 2008-finalen blev spillet den 29. juni 2008 på Ernst Happel Stadion i Wien, Østrig. Denne finale markerede begyndelsen på Spaniens dominans i international fodbold. Spanien vandt 1-0 over Tyskland takket være et mål af Fernando Torres i det 33. minut.

Spanien, ledet af træner Luis Aragonés, viste deres tekniske færdigheder og overlegne boldbesiddelse gennem hele kampen. Torres’ mål kom efter en fremragende individuel indsats, hvor han udnyttede en præcis aflevering fra Xavi Hernández og overvandt den tyske målmand Jens Lehmann. Tyskland, under Joachim Löws ledelse, kæmpede hårdt, men kunne ikke trænge igennem den solide spanske defensiv, der blev godt organiseret af Carles Puyol og Iker Casillas i målet.

Euro 2012: Spanien – Italien 4-0

Euro 2012-finalen blev spillet den 1. juli 2012 på Olympiastadion i Kiev, Ukraine. Denne finale så to fodboldgiganter, Spanien og Italien, kæmpe om titlen. Spanien dominerede kampen og vandt overbevisende 4-0, hvilket cementerede deres plads som en af de største fodboldnationer i historien. Målene blev scoret af David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres og Juan Mata, som alle leverede fremragende præstationer.

Denne kamp var bemærkelsesværdig ikke kun for resultatet, men også for den måde, hvorpå Spanien dominerede spillet. Holdet viste deres berømte “tiki-taka” spillestil, som bestod af hurtige, korte afleveringer og konstant bevægelse, hvilket fuldstændig overvældede det italienske forsvar. Italien, ledet af Cesare Prandelli, kunne ikke finde en måde at modstå det spanske pres på, og resultatet var en af de mest ensidige finaler i EM-historien.

Euro 2016: Portugal – Frankrig 1-0

Finalen i Euro 2016 fandt sted den 10. juli 2016 på Stade de France i Saint-Denis, Frankrig. Denne gang stod værtslandet Frankrig over for Portugal i en kamp, der blev præget af drama og overraskelser. Portugal vandt deres første europæiske titel med en 1-0 sejr efter forlænget spilletid, takket være et mål af Éder i det 109. minut.

Cristiano Ronaldo, Portugals kaptajn, måtte forlade banen tidligt i første halvleg på grund af en skade, hvilket gjorde sejren endnu mere imponerende for hans hold. Frankrig havde flere chancer for at score, men den portugisiske målmand Rui Patrício leverede en mesterlig præstation og holdt dem fra at finde nettet. Kampen viste den taktiske dygtighed fra Portugals træner Fernando Santos og holdets vilje til at kæmpe til det sidste.

Euro 2020: Italien – England 3-2

Euro 2020-finalen blev spillet den 11. juli 2021 (turneringen blev udsat på grund af COVID-19-pandemien) på Wembley Stadium i London, England. Italien mødte England i en nervepirrende kamp, der endte 1-1 efter forlænget spilletid. Italien sikrede sig titlen med en 3-2 sejr i straffesparkskonkurrencen.

Luke Shaw gav England en drømmestart med et mål efter kun to minutter, men Leonardo Bonucci udlignede for Italien i anden halvleg. Kampen var præget af intensitet og taktisk dygtighed fra begge hold. Italien, under ledelse af Roberto Mancini, viste stærk defensiv organisation og teknisk dygtighed, mens England, ledet af Gareth Southgate, demonstrerede deres unge talents potentiale. Straffesparkskonkurrencen var dramatisk, og det var Gianluigi Donnarumma, der blev Italiens helt ved at redde det afgørende skud.