Derfor er det vigtigt at dyrke sport i din fritid

9. maj 2023

En nylig offentliggjort undersøgelse fra det danske institut for folkesundhed peger på de mange fordele ved at dyrke sport i fritiden.

Forskerne bag undersøgelsen opfordrer danskerne til at engagere sig i fritidsaktiviteter som fodbold, håndbold, tennis eller cykling for at forbedre deres fysiske og mentale helbred samt styrke sociale relationer og personlig udvikling.

Undersøgelsen har fulgt over 10.000 danske borgere i alderen 18-65 år gennem en periode på fem år for at vurdere de langsigtede fordele ved regelmæssig fysisk aktivitet. Resultaterne viser, at personer, der dyrker sport i deres fritid, generelt har en bedre livskvalitet, færre helbredsproblemer og en højere grad af tilfredshed med deres sociale og professionelle liv.

Fysisk sundhed er et af de mest åbenlyse områder, hvor sport har en positiv indvirkning. Ifølge undersøgelsen oplevede personer, der dyrkede sport regelmæssigt, en markant reduktion i risikoen for hjerte-kar-sygdomme, diabetes og visse typer af kræft. Deltagerne i undersøgelsen, der var fysisk aktive, havde også en lavere risiko for at udvikle overvægt og fedme.

På den mentale front viste resultaterne, at personer, der dyrkede sport, havde en lavere forekomst af depression, angst og stress. Forskerne mener, at dette skyldes den øgede frigivelse af endorfiner, som er kemiske stoffer i hjernen, der fungerer som naturlige smertestillende midler og stemningsløftere. Derudover viste dataene, at fysisk aktive deltagere generelt havde bedre søvnkvalitet og højere selvværd.

Et andet vigtigt aspekt af undersøgelsen er de sociale fordele ved at dyrke sport. Deltagere, der var engagerede i sport i deres fritid, rapporterede stærkere sociale relationer, bedre kommunikationsevner og en større følelse af samhørighed og fællesskab. Forskerne påpeger, at sport kan fungere som en effektiv brobygger mellem mennesker med forskellige baggrunde og interesser, hvilket bidrager til et mere inkluderende og mangfoldigt samfund.

Endelig fremhæver undersøgelsen de personlige udviklingsfordele ved at dyrke sport. Gennem sport kan man lære vigtige livskompetencer såsom disciplin, målsætning, beslutsomhed og evnen til at håndtere sejre og nederlag. Dette kan hjælpe en med at navigere i livets udfordringer og bidrage til en stærkere og mere robust karakter.

Forskerne bag undersøgelsen opfordrer derfor både unge og ældre til at finde en sportsgren, de nyder, og gøre den til en del af deres daglige rutine. De anbefaler også, at arbejdsgivere og uddannelsesinstitutioner støtter og fremmer fysisk aktivitet blandt deres medarbejdere og studerende ved at tilbyde faciliteter og muligheder for sport og motion.

Professor Karen Sørensen, der ledede undersøgelsen, udtaler: “Vores forskning viser klart, at der er mange fordele ved at dyrke sport i sin fritid, både for den enkelte og for samfundet som helhed. Vi opfordrer alle til at finde en sportsgren, de brænder for, og gøre den til en integreret del af deres liv. På den måde kan vi alle bidrage til et sundere og mere sammenkoblet samfund.”

I lyset af undersøgelsens resultater er der en øget interesse fra politikere og sundhedsmyndigheder for at fremme sport og fysisk aktivitet på nationalt plan. Flere initiativer og programmer er under udvikling for at styrke adgangen til sportsfaciliteter og opmuntre børn og voksne til at deltage i fysisk aktivitet regelmæssigt.

Sammenfattende understreger denne nye undersøgelse vigtigheden af at dyrke sport i sin fritid for at forbedre både fysisk og mental sundhed, styrke sociale bånd og fremme personlig udvikling. Uanset om man vælger fodbold, håndbold, tennis eller cykling, kan man drage fordel af disse positive effekter og bidrage til et sundere og mere aktivt liv.